KSYLITOL –Zdrowa alternatywa dla szkodliwego cukru

Ksylitol jest naturalną substancją słodzącą uzyskiwaną z soku brzozy.

Jest on wytwarzany naturalnie w naszym organizmie podczas procesu trawienia w ilości 15 g dziennie.
Jego największą zaletą jest działanie przeciwpróchnicowe i przeciwzapalne, ponieważ skutecznie redukuje ilość płytki nazębnej. Dodając ksylitol do naszej diety( oczywiście eliminując biały cukier) możemy ograniczyć zachorowanie na próchnicę od 30% do 85%. Jego spożycie pomaga w leczeniu zakażeń drożdżakami z grupy Candida w przeciwieństwie do zwykłego cukru, który ma odczyn kwaśny przez co staje się pożywką dla ‘grzyba’ i powoduje jego większy wzrost.
Przez swój odczyn zasadowy zapobiega nie tylko rozwojowi drożdżaków ale również bakterii z grupy Streptococcus Mutans- odpowiedzialnej za powstawanie ubytków w naszych zębach.
Oprócz tego wspomaga wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego, przez co zapobiega osteoporozie. Wspomaga również produkcję śliny w której składzie znajduje się wapń i fosfor pierwiastki odpowiedzialne za mineralizację szkliwa.
Powoduje również wzrost produkcji kolagenu dzięki czemu zapobiega worzeniu się zmarszczek.
Co ciekawe jest niskokaloryczny, nie podnosi poziomu cukru we krwi dlatego jest szczególnie polecany diabetykom.
Ksylitol jest też alternatywą przeciwpróchnicową dla fluoru,
Jest on składnikiem coraz częściej stosowanym w pastach do zębów. Świetnie sprawdza się u pacjentów, którzy mają białe plamy na zębach ( fluorozę ) ponieważ nie mogą oni stosować past z fluorem ( fluor działa również przeciw próchnicowo). Jest dodawany do past dla dzieci najmłodszych, które jeszcze nie umieją płukać buzi .
Ksylitol jest najbardziej polecanym zamiennikiem cukru ze względu na ogromną ilość zalet i bezpieczeństwo stosowania.

Zgodnie uważamy że powinien być stosowany profilaktycznie przez każdego z nas dla lepszego zdrowia !!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *